Kvalitní kuchyňské nože jsou základem každé správné kuchyně. Pokud o ně správně pečujete, mohou vám sloužit dlouhá léta. Péče o nože však není jen jakousi otázkou kuchařské cti, ale zejména bezpečnosti a funkčnosti. Přinášíme Vám pět základních pravidel, jak pečovat o kuchyňské nože.
1. Správné používání nožů
Každý nůž má svůj účel, používejte je podle toho. Univerzální nůž je skvělý pro každodenní drobné vaření, ale například tvrdé kosti by měl zpracovat sekáček. Nepoužívejte nože na otvírání konzerv, je to jednak nebezpečné ake také je to jeden z nejčastějších důvodů ulámané čepele i u pěkného nože…. Neodkládejte také nože na okraje linky, při pádu Vás, či Vaše děti mohou pořezat, mohou nadělat dírky do dřevěné podlahy, nebo rozbít kachličku. Mimo to může opět dojít k poškození čepele.
2. Není prkénko jako prkénko
Krájení na tvrdém povrchu, jako je sklo nebo kámen, může sice vypadat efektně a elegantně na Tiktoku, ale Vy se mu vyvarujte jako čert kříži. Buďte profesionálnější kuchaři než některé hvězdy sociálních sítí a krájejte nejlépe na dřevěném prkénku. Plastové krájecí desky mohou být skladné, ovšem nože si tím výrazně tupíte a navíc si své vaření “kořeníte” drobnými kousky plastu. Naopak krájení na příklad na mramorové desce nůž výrazně otupí, ale také riskujete, že Vám podklouzne a budete spěchat pro náplast. Na masivním prkénku (třeba Prkénko z akácie z naší nabídky) Vám půjde práce hravě od ruky; nebudete mít totiž strach se pustit ani do krájení tvrdých potravin.
3. Správné čištění
Nikdy neumývejte nože v myčce na nádobí – agresivní čisticí prostředky a vysoké teploty mohou poškodit ostří i rukojeť zejména pokud je dřevěná. Místo toho myjte nože ručně pod teplou vodou s jemným čisticím prostředkem a osušte je utěrkou. Před uložením je vždy důležité, aby byl nůž dokonale suchý. Pokud má nůž dřevěnou rukojeť, vyhněte se jejímu dlouhodobému namáčení ve vodě – třeba odhozením mezi další předměty k umytí do dřezu.Takový nůž ve dřezu se Vám může “schovat” a při umývání nádobí se můžete pořezat. Jednou za čas ošetřete dřevěnou rukojeť rostlinným olejem (olivovým, lněným), aby byla chráněna proti vysychání a praskání.
4. Skladování na bezpečném místě
Nože by měly být skladovány tak, aby nebylo ostří v kontaktu s jinými předměty. Ideální volbou je stojan na nože, magnetická lišta na stěnu nebo ochranné kryty na čepele. Další variantou je rovněž i skladování v originálních otevřených krabičkách, pokud Vám to velikost šuplíku dovolí. Správným skladováním chráníte ostří před tupením a zároveň minimalizujete riziko úrazu.
5. Pravidelné broušení a ostření
Ani ten nejkvalitnější nůž nezůstane ostrý navždy. Pravidelné broušení je proto nezbytné, ušetří Vám čas a námahu a také Vás ochraní před ošklivým pořezáním tupým nožem. K domácímu ostření mezi jednotlivými broušeními můžete použít ocílku z kolekce Eliška. Můžete taky vyzkoušet Tumbler brousek; ani ten se však nevyrovná bezchybnému broušení našeho brusiče Jarka. Máte-li doma tupé, či poškozené nože, svěřte nám je, vrátíme Vám je jako nové.